Tot In De Kern

In de serie ‘West-Friesland Tot in de Kern’ gaan we op roadtrip door West-Friesland. West-Friesland heeft zo’n 70 kernen, maar waarmee voelt een Westfries zich verbonden? Met een stad? Een dorp? Is er een typische Enkhuuzer, Blauwe Reiger of Stede Broecer? Sander Huisman laat de navigatie over aan de bijrijder en gaat op roadtrip tot in de kernen van West-Friesland.
Bekijk alle afleveringen hieronder, of bekijk een korte trailer van West-Friesland Tot In De Kern!
Alle afleveringen Tot In De Kern
Tot in de Kern: Op roadtrip met geboren en getogen West-Friezen

HOOGKARSPEL – ‘Blauwe reiger’ Harold Boldewijn (36) ziet Hoogkarspel als hét centrum van West-Friesland. Na zo’n 10 jaar in Hoorn gewoond te hebben, keerde hij met zijn gezin vorig jaar terug naar de straat in Hoogkarspel waar hij opgegroeid is. “Wij zijn niet de Kardashians, maar iedereen kent de Boldewijns wel.”
Oud-prins carnaval Michel Vriend spreekt met trots over Zwaags tuindersverleden

ZWAAG – Erover uitgepraat raakt hij niet: als je Michel Vriend een vraag stelt over Zwaag, dan weet je zeker dat je een dosis kennis over het tuindersverleden en carnaval ten gehore krijgt. “Mijn vader overleed toen ik vijf jaar was. Met elf kinderen moesten we het bedrijf draaiende houden. Dat is nu niet meer voor te stellen.”
Tot in de kern: ’t Hemmerven is tweede thuis voor singer-songwriter Marianne Ligthart

HEM – In deze aflevering neemt singer-songwriter Marianne Ligthart ons mee door Hem en Venhuizen. De plek waar haar opa en oma vroeger, als beheerders van de ijsbaan en het buitenzwembad, een verbindende factor waren in het dorp. “Ze maakten er een sport van om iedereen te kennen.”
Trompettist Wouter Hakhoff ziet Grote Waal opbloeien na verloedering

HOORN – Met West-Friezen stappen we in de auto voor een roadtrip door West-Friesland. In deze aflevering leidt muziekschooldirecteur Wouter Hakhoff ons de weg door de Grote Waal waar hij als kind opgroeide. Het imago van de Hoornse wijk heeft door de jaren heen wat deuken opgelopen, maar Hakhoff steekt juist de loftrompet over de Grote Waal.
Tot in de Kern: Piepklein Wognums museum is trots van schrijfster Ina Broekhuizen

WOGNUM – In deze aflevering neemt schrijfster Ina Broekhuizen ons mee door Wognum. Als voorvechtster van het West-Fries dialect heeft Ina verschillende West-Friese boektitels op haar naam staan. Als voorzitter van de Historische Stichting De Cromme Leeck, onderhoudt ze de uit 1878 bewaard gebleven boerenwoning het Huis van Oud, aan de Grote Zomerdijk.
Tot in de Kern: Thrillerschrijfster Marleen Hartog kijkt met andere ogen terug op geboortedorp

WERVERSHOOF – Thrillerschrijfster Marleen Hartog neemt ons mee door haar geboortedorp Wervershoof. Nog altijd komt Hartog graag terug naar haar ouderlijk huis. Maar inmiddels woont ze al een aantal jaren in een piepklein dorpje vlakbij Tilburg. “Vroeger wilde ik heel graag in de stad wonen. Nu ik in een nog landelijker dorp woon, kijk ik met andere ogen naar Wervershoof.”
Tot in de Kern: culturele duizendpoot Dick van der Pijl blijft Hoorn altijd trouw

HOORN – In deze aflevering neemt Dick van der Pijl, al 35 jaar woonachtig in de regio, ons mee door Hoorn. Dick is een echte culturele duizendpoot. Als oud-VVV directeur is hij bij vele evenementen in de stad betrokken, houdt hij zich bezig met Hoorn City Tours en de watertaxi en heeft hij jarenlang het beheer van de Oosterkerk gedaan.
Tot in de Kern: creatieveling Onno Lubbers blijft altijd dichtbij de Drommedaris

ENKHUIZEN – Onno Lubbers neemt ons mee door Enkhuizen. “Ja, ben hier geboren en getogen”, aldus Onno, die daarmee direct zijn liefde voor de stad laat zien. Ook voor zijn stadgenoten heeft hij een aardig woordje over. “Het zijn loyale mensen. Vaak kat-uit-de-boom-kijkers, maar als dat eenmaal is gebeurd, zit je goed.” Daarmee is hij dan ook trots om Enkhuizer te zijn.